Blåbær- og friskostsorbet på crumble, pyntet med frisk rød skovsyre og mynteblade.

Forhistorie :

Jeg har længe gået og drømt om en ismaskine hjem til, men da vi ikke har den største skabsplads i vores køkken, og jeg hader ting som står fremme, har det blevet ved drømmen.
Men nu får jeg nogle flere skabe, så fluks var jeg ude og købe mig en ismaskine igår.

Den skulle jo afprøves og jeg havde længe ønsket mig at afprøve ovenstående sammensætning – det endte med at blive en super succes ved både voksne og børn.
Og det endda selvom min mand og børn ikke kan lide ost!

Som I kan se på billederne, skulle friskost sorbeen lige have haft lidt længere på frost – så var anretningen blevet lidt mindre flydende! Men det ved jeg så til næste gang jeg får i krig med desserten – hvilket jeg har på fornemmelsen, sker snart ?

Opskriften er som følger – til 6 personer :

Friskost sorbet :

  • 2 dl vand
  • 1 vanillestang – både korn og bælg
  • 125 g rørsukker
  • 250 g mascarpone

Blåbær sorbet :

  • 150 gram blåbær
  • 100 g rørsukker
  • 150 g vand
  • 20 g glukosesirup
  • saft fra 1 økologisk citron
  • 2 g gelatinepulver

Crumble :

  • 50 g mel
    40 g mørk muscovadosukker
    50 g rørsukker
    1 vanillestang
    2 tsk kanel
    70 g smeltet smør

Pynt :

  • Rød skovsyre friske
    – gerne med blomster i
    Mynteblade friske

How to do :

Start med at lave friskost sorbeen.

Kog vand, vanillekorn og bælgen sammen med rørsukker i en gryde for svag varme. Kog til det begynder at blive tykkere i konsistensen. Tag gryden fra varmen og si bælgen fra. Afkøl det let.
Pisk mascarponen i en skål så den bliver rørt godt igennem og tilsæt så sukkerlagen mens der piskes. Kom det i ismaskine og kør til det bliver til softice, hvorefter det kommes i en skål og ind på frost.

Så er det tid til at lave crumble.

Smelt smør i en gryde for svag varme. Alle de tørre ingredienser blandes godt sammen og så tilsættes det smeltede smør. Massen røres godt sammen og kommes derpå på en bageplade med bagepapir på. Ind i den forvarmede ovn på 200 grader i ca 15 min.

Hold øje med den – den skal karamelliseres men ikke brankes.
Så ud at køle af og når den er kold, kommes den i en blender og blendes til passende konsistens. Jeg valgte en fin konsistens men den er også god lidt grovere!

Når man rører ved massen skal den være sprød – er den ikke det skal den ind i ovnen og have lidt længere! Den bliver først sprød når den er kold
– så panik ikke hvis den er lidt blød når du lige tager den ud af ovnen!

Så er det tid til blåbærsorbet.

Bland rørsukker og gelatinen godt sammen.
Kog vand og glukosesirup så det smelter sammen.
Tilsæt så sukker og gelatine mens der røres godt .
Det koges derpå nogle minutter mens der røres i det.
Så skal det køle af og kun ved stuetemperatur
– kommer man det i køleskabet, så stivner det i klumper.

Blåbær blandes med halvdelen af citronsaften og kommes i den afkølede sukkerlage.
Så smager man lige til med det sidste citron for at få den rette balance mellem sukker og citron.
Igen må blåbærrene ikke være frosne når det blandes sammen, for så kan sukkerlagen klumpe.

Når det hele er blandet sammen, så skal det blendes, så det bliver fint og glat i konsistensen.
Derpå kommes det i ismaskinen og køres til det bliver til sorbet.
Derpå kan det også kommes i en bøtte og i fryseren.

Anretning :

Crumble i bunden – den mængde som du synes er passende.
Jeg kom 3 spiseskeer på pr portion.
Derpå anrettede jeg 2 kugler ovenpå min crumble.
– 1 kugle friskost sorbet og 1 kugle blåbær sorbet.
Tilsidst drysses der mynte- og skovsyreblade som pynt.
Det er både dekorativt, men giver også en god smagskontrast til isen.

Velbekomme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *