Maling af gamle klinker i vådrum

Maling af gamle grimme fliser / klinker!

Det kan godt være svært at finde en god og holdbar løsning – hvis man har nogle gamle fliser man gerne vil friske op! Endnu mere vanskeligt hvis det er i en vådzone, som feks inde i brusenischen hvor fliserne bliver udsat for meget vand!

Eftersom jeg er uddannet bygningsmaler, og har været selvstændig malermester i en del år både før og da jeg blev syg. Så går jeg meget op i når jeg ser nye metoder og spændende løsninger på kendte problemer. Når man maler fliser – så anbefaler man aldrig at male fliserne inde i selve brusekabinen. Fordi der er så meget vandpåvirkning – så plejer det ikke atholde særligt længe, hvis man alligevel maler fliserne derinde.

Men forleden var vi på Best Western hotel i Viborg. Her havde de lavet en super god og holdbar løsning på det, som jeg har valgt at bringe videre her! Jeg havde ikke selv tidligere tænkt i de baner – men genialt – det er det! Det skal siges at på hotellet havde de valgt at male på nye hvide fliser – men det bliver ligeså flot på gamle fliser!

På gulvet havde de linoleum i grå bundfarve og så med sort, hvide og grå nistre! Fliserne var så, i selve brusenishen, malet i samme grå bundfarve og også med nistre ovenpå! Selve metoden hedder ding-dong lak indenfor malerfaget! Det kan købes i de fleste malerforretninger som feks Flygger osv!

Når man maler fliser, er det utrolig vigtigt at bundarbejdet er i orden! Er det det – så får man et godt og holdbart resultat! Og går man feks og har planer om at skulle lave nyt badeværelse på et tidspunkt, men ikke lige har råd til det med det samme! Så er denne her løsning virkelig smart indtil man får råd!

Prismæssigt kan man male sine fliser for omkring 3000 kr – selvfølgelig alt efter str på det areal der skal males!

Fordi metoden ding-dong-lak, er en lak, så giver det den mest holdbare løsning i vådrum, jeg endnu er stødt på til dato!

Hvordan man gør – kort fortalt :

Det er meget vigtigt, som jeg skrev tidligere, at bundarbejdet er i orden! Og det kræver noget knofedt og tid – til gengæld så står man også med et godt slutresultat!

Selve bundfarven – på billederne her er den grå – kan man vælge i stort set den farve og nuance som man synes! Og de “chips” som man kommer i sin “ding-Dong-lak” kan også fås i forskellige farver!

Kort fortalt så gør man først fliserne rene, maler med bundfarve 2 gange og slutter af med ding-Dong-lak ovenpå! Lakken er en klarlak som man så blande de små “chips” / “nistre” i, og så maler ovenpå ens bundfarve!

Hvordan man gør – den udvidede version:

  • Allerførst skal fliserne vaskes af i grundrens – i blandingsforhold 1:50! Efterfølgende skylles efter med rent vand!
  • Så skal fliserne afrenses for kalk og det gøres ved at man vasker dem ned i eddikesyre-vand! Det er vand blandet med eddikesyre i blandingsforhold 1:100! Igen afslutter man med at skylle efter med rent vand!
  • Når fliser og fuger er helt tørre – så skal de grundes med en HÆFTEGRUNDER! Man maler en side af gangen – først rundt i kanten med en pensel og ruller så fladen med en korthåret rulle! Det giver det mest “glatte” resultat!
  • Læs bagpå hæftegrunderen hvor lang tid den skal stå – inden man må male ovenpå! Det er meget vigtigt at overholde dette! Hæftegrunderen gør at malingen binder ordentligt fast på fliserne!
  • Hvis der er behov for at man fuger i hjørnerne og ned til gulvet – så skal det gøres nu – inden at man giver bundfarven!
  • Så maler man med en vådrumsmaling glans 25 eller 30 i den ønskede farve! Der skal males 2-3 gange – der skal males indtil at det dækker over det hele!
  • Igen tjekker man hvor lang tid der skal gå imellem behandlingerne!
  • Så er det tid til den afsluttende behandling – nemlig ding-Dong-lak! I en spand kommer man lakken og de Chips man har valgt og det røres godt sammen! Så maler man det ovenpå bundfarven og det er vigtigt at forsøge at fordele de små chips så jævnt som muligt! Når man har givet det lak 2 gange – så er man færdig!

Hvor lang tid det kan holde, afhænger af hvor godt forarbejdet er udført!

🎨 Rigtig god arbejdslyst

Maling af fliser i badeværelse med ding Dong lak - etlivmedcancer.dk

Maling af fliser i badeværelse med ding Dong lak - etlivmedcancer.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *