Sådan laves en brun sovs 👍

Brun sovs…

Er virkelig noget jeg bare elsker til en god steg. Men jeg har virkelig haft store problemer med at finde en god måde at få det til at blive ordentligt! Så jeg har allieret mig med min gode ven google. Og er nu endelig kommet dertil i mit liv, hvor jeg kan servere en brun sovs med god samvittighed. Den er selvfølgelig ikke på farmor og mormors niveau endnu ( venlig bemærkning fra min yngste datter 😂 ). Men jeg fik dog gode kommentarer med på vejen da jeg serverede den igår!

Men hvordan er det så lige med det her sovs og sauce… nogen forskel? Faktisk ikke! Sovs er hverken tykkere eller kommer i større portioner end sauce. Udtalen er der selvfølgelig stor forskel på, men det er så også det der er til forskel 😉

Der er jo mange forskellige måder at lave sovs på. (Og selvfølgelig også ens egen foretrukne måde) Det som det jo drejer sig om – det er at ende med et slut produkt som smager godt og som har den rette konsistens!

Opskrift på brun sovs!

Denne her opskrift er ud fra den opbagte metode! For at få et godt resultat så kræves der et godt piskeris, muskler i overarmene og lidt tålmodighed!

En opbagt sovs består i bund og grund af lige dele fedtstof og mel, samt noget væske med smag i.

Ingredienser :

 • 2,5 spsk mel
 • 2,5 spsk becel eller smør
 • 5 dl væde (feks vand med en bouillon terning i, væde fra stegen, kogevand fra kartofler, en blanding af mælk/fløde og vand. Til min sovs igår brugte jeg 2,5 dl væde fra stegen og 2 dl mælk og 0,5 dl fløde)
 • Salt
 • Peber
 • Kulør

Sådan laver du brun sovs :

Becel/smør smeltes i en gryde og mel tilsættes lidt efter lidt!

Når melet har opsuget alt fedtstof, tilsættes væden lidt af gangen! Det er vigtigt at få pisket alle klumper ud af sovsen, imellem du tilsætter væde. Det kræver nogle armkræfter 😓

Når alt væden er tilsat og alle klumper er pisket ud – så koges sovsen for svag varme i 10 min mens man rører i den, så den ikke brænder på. Det er vigtigt at få sovsen kogt i de 10 min, for ellers så kan den godt smage af mel!

Smag til med salt og peber og tilsæt kulør til sovsen har den helt rigtige farve!

Hvis den mangler lidt smag, så kan man tilsætte noget mere bouillon. Selvom jeg igår brugte væden fra vores flæskesteg, så måtte jeg alligevel have både lidt grønsagsbouillon og svinebouillon i. Det gav dog også lige det sidste pift til sovsen!

Opskrift på brun sovs, etlivmedcancer.dk

Andre metoder til at lave sovs på :

Man kan selvfølgelig også jævne sin sovs på andre måder, end lige ved at lave en opbagt sovs, som beskrevet ovenfor!

Feks så kan man jævne en væske som allerede har den smag den skal have, men bare mangler tykkelse ved en meljævning. Det er hvedemel og kold vand, der er rystet sammen og så kommes i den kogende væske mens man rører! Til en mængde der svarer til 4 personer bruges man ca 1-2 spsk mel! Man bruger dobbelt så meget vand som mel – og igen så skal sovsen koge i 5-10 min efter man har kommet jævningen i!

Der er også metoden, hvor man bruger en smørbolle til at jævne sin sovs med! Det bruger man tit hvis man feks laver stuvet hvidkål! Smørbollen er bare smør og mel, der er blandet godt sammen til en lille bolle! Og så kommer man den i stuvningen og der røres rundt, og det tykner!

Sidst men ikke mindst så kan man også jævne med fløde eller æg. Det kaldes at legere – og man bruger det til feks bearnaisesauce og hollandaisesauce. Det har jeg dog ikke vovet mig ud i endnu – så det kommer jeg ikke med gode råd og tips til… endnu. Måske det kommer en dag!

♥️ Line/ etlivmedcancer.dk

2 tanker om “Sådan laves en brun sovs 👍

 1. Lyder super fint 😘💖 et lille fif efter mine 12 år i stor køkken (ikk fordi jeg laver sovs nu, måske max 4×pr år, stakkels Jimmy!) M hvis du & Sienna.. vil ha gammeldaws bryn sovs, så får man den smag ved at komme ren rød saft i & ell rød marmelade/gele’ & tomat koncentrat/go ketchup, så blir det gammeldaws i smagen 😘😊 knus ex køkk pigen.

  1. Tusind tak for tippet – det gives hermed videre til dem som læser med herinde 😍

   ♥️ Line/ etlivmedcancer.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *